Erasmus Kimdir?
Desiderius Erasmus (1465 - 1536), Rönesans'la birlikte, Hümanizm akımının önde gelen isimlerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olarak ortaya çıkan Hollandalı bir filozoftur. Avrupa'nın ortak bir sanat ve bilim şemsiyesi altında birleşmesine yaptığı katkılar ve döneminin eğitim felsefesi üzerindeki etkisiyle tanınan Erasmus, Erasmus+ programı için uygun bir isim olarak kabul edilmektedir.
Gezgin bir bilgine benzeyen Erasmus, hayatı boyunca Avrupa'nın çeşitli ülkelerini dolaştı. En önemli eseri olan "Budalalığa Övgü" (Moriæ Encomium) bugün de güncelliğini korumakta ve bağnazlığa karşı yazılmış en önemli eserlerden biri olarak kabul edilmektedir.
Erasmus Programı nedir?
Erasmus Programı, adını Rönesans Hümanizminin önemli isimlerinden biri olan ve farklı Avrupa ülkelerinde hem öğrenci hem de akademisyen olarak seyahat eden Erasmus'tan almaktadır. Kendisi bir bakıma günümüz Erasmus+ öğrencilerinin öncüsü olarak kabul edilir.
2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılında sona eren Avrupa Komisyonu yönetimindeki Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibeler, 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ Programı kapsamında devam etti. Yeni Erasmus dönemi 2021-2027 döneminde de devam edecek.
Erasmus+ programı, yükseköğretim kurumlarını birbirleriyle işbirliği yapmaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Yükseköğretim kurumlarının birbirleriyle ortak projeler geliştirmeleri, uygulamaları ve kısa süreli öğrenci ve personel değişimleri yapmaları için koşulsuz mali destek sağlıyor.
Erasmus+ Programı, Avrupa 2027 Eğitim, Gençlik ve Spor Stratejisinin hedefleriyle uyumlu olarak, farklı sektörler arasında işbirliğini teşvik eden ve bu alanlarda ortaya çıkan ihtiyaçları ele alan daha etkili araçlar sunmayı amaçlamaktadır.
Özellikle yükseköğretim alanında, program yükseköğretimin kalitesini arttırmayı, yükseköğretim kurumları arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi ve bu kurumlar ile iş dünyası arasındaki işbirliğini teşvik etmeyi amaçlamaktadır.
Erasmus+ faaliyetleri en geniş anlamda yükseköğretim alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlar ile bunların personel ve öğrencilerine yöneliktir.
Üniversitemiz ilk olarak 2021 yılında Avrupa Komisyonu'na başvurarak "Erasmus Üniversite Beyannamesi" almıştır. Beyannamenin alınmasından bu yana Erasmus programlarına katılımımız artarak devam etmektedir.
Uygunluk
Erasmus programı, 27 AB üye ülkesindeki yükseköğretim kurumlarının yanı sıra Avrupa Ekonomik Alanı'nın parçası olan ancak AB üyesi olmayan İzlanda, Lihtenştayn ve Norveç ile AB aday ülkeleri Türkiye, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'a da açıktır. Erasmus programı kapsamında gerçekleştirilen tüm faaliyetlerde, ilgili taraflardan en az birinin AB üyesi bir ülkeden bir kurum olması şartı aranmaktadır.
Ülkelerinin ilgili resmi kurumları tarafından yükseköğretim kurumu olarak tanınan üniversiteler, yüksekokullar, akademiler ve benzeri kurumlar Erasmus programından yararlanabiliyor. Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü'nün bir birimi olan Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı'na (EACEA) başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi (EUC) alan bu kurumlar, öğrencileri ve personeliyle birlikte Erasmus programından yararlanabiliyor. Öğrenci staj hareketliliği gerçekleştirmek isteyen kurumların Genişletilmiş EUC almaları gerekmektedir.