ERASMUS+ ÖĞRENCİ STAJ HAREKETLİLİĞİ

Staj (Yerleştirme); ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı bir (öğrencinin) yararlanıcının başka bir katılımcı ülkedeki ECHE sahibi bir Yükseköğretim Kurumunda veya İşgücü piyasasında veya eğitim, öğretim ve gençlik alanlarında faal olan herhangi bir kamu ya da özel kurum/kuruluş. Örneğin:

- Küçük, orta veya büyük ölçekli özel ya da kamu kurum veya kurum/kuruluşu (sosyal girişimler de dâhil)

- Yerel, bölgesel veya ulusal seviyede bir kamu kurum/kuruluşu

- Ticaret odaları, esnaf/mesleki dernekleri ve sendikalar da dâhil olmak üzere, sosyal bir ortak veya çalışma hayatının diğer bir temsilcisi

- Araştırma enstitüsü

- Vakıf

- Okul/enstitü/eğitim merkezi (herhangi bir seviyede, okul öncesi eğitimden lise sonrası eğitim alanında faaliyet gösteren kurum/kuruluşlar (mesleki eğitim ile yetişkin    ​eğitimi dâhil )

- Kâr amacı gütmeyen bir kurum/kuruluş, dernek, STK

- Kariyer rehberliği, mesleki danışmanlık ve bilgilendirme hizmetleri sunan bir kurum/kuruluş'ta mesleki eğitim alma ve/veya çalışma deneyimi kazanma sürecidir.

  

A- BAŞVURU KOŞULLARI

Her akademik yılı için başvuru şartlarında farklılıklar olabilmektedir. Bu nedenle güncel şartlar, ilgili akademik yıl için duyurulan ilan metninde belirtilmektedir. Bununla birlikte genel esaslar aşağıdadır.

  • Ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora  programlarının tüm sınıf seviyelerindeki öğrenciler programa başvurabilir. 
  • Genel not ortalaması (GNO)'nın Önlisans/Lisans seviyesinde en az 2.20/4.00, Yüksek Lisans ve Doktora düzeyinde ise en az 2,50/4.00 olması.
  • Hareketliliğe katılacak öğrencilerin tam zamanlı öğrenci olması gerekmektedir.

  

B- BAŞVURU ŞEKLİ

Başvurular https://turnaportal.ua.gov.tr/ adresi üzerinden e-devlet kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapılarak alınacaktır. 


C- BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

Hareketlilik başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır;

​1- Akademik Başarı Düzeyi: %50 (Toplam 100 puan üzerinden)

​2- Dil Seviyesi: %50 (Toplam 100 puan üzerinden)

​3- Başvuru esnasında kabul mektubu teslim etme: +10 puan

​4- Şehit ve Gazi Çocukları: +15 puan

​5- Engelli Öğrenciler (engelliliğin belgelenmesi kaydı ile): +10 puan

​6- Daha önce faydalanma (hibeli ya da hibesiz): -10 puan

​7- Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma: -10 puan

​8- Hem öğrenim hem de staja aynı anda başvurma (öğrencinin tercih edeceği hareketlilik için): -10 puan

         ​9- Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD'dan afetzede yardımı alanlar: +10 puan

​9- 2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere: +10 puan

​10- Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin ​Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır): -10 puan

​12-Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır): -10 puan

​13-Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır): -5 puan

​14- Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir. : +5 puan

 

D- HİBE

Erasmus Staj Hareketliliğine katılacak öğrencilere yurt dışında geçirdikleri staj süresi için aylık maddi destek verilmesi esastır. Hibe ödemesi iki aşamalı olarak yapılmaktadır. İlk ödeme olarak, toplam hibe miktarının %80’i gitmeden önce, son ödeme olarak kalan %20’si ise dönüşte öğrencinin hesabına aktarılır. 


Seyahat Hibe Desteği Hesaplamaları

Öğrencilerin seyahat masraflarına katkı sağlamak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı aracılığı ile hareketliliğin başlangıç noktası ve faaliyetin gerçekleştiği yer arasındaki km değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır. Mesafe bandı hesaplayıcısında çıkan kilometrenin aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz.

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

Gerektiğinde, seyahat günleri için en fazla iki gün ve yeşil seyahat kullanılması durumunda en fazla altı gün olmak üzere, faaliyet öncesi ve sonrası seyahat süresi için bireysel destek hibesi verilebilir.



Ancak, değerlendirmeler sonucu programa katılmaya hak kazanan öğrencilerin hibe ile desteklenebilmesi, Üniversitemize yeterli mali kaynağın tahsis edilip edilmemesi şartına bağlıdır. Hibe tahsis edilemeyen öğrencilerimiz programa katılma hakkından vazgeçebilir veya “0 hibe” ile katılma tercihinde bulunabilirler.

 

E- HAREKETLİLİĞE HAK KAZANAN  ÖĞRENCİLERİN GİTMEDEN ÖNCE YAPMALARI GEREKENLER 

Misafir olacağınız üniversite/kuruluş/işletmeden kabul mektubu almalısınız ve bir örneğini Erasmus Ofisine teslim etmelisiniz. Staj Hareketliliği için alınacak kabul mektubunun öğrencinin öğrenim gördüğü bölüm ile ilgili olması gerekmektedir. Bölüm ile alakalı olmayan kabul mektupları Erasmus Ofisince kabul edilmemektedir.

  • Staja ait detaylı çalışma planı olan Staj Anlaşması - Traineeship Agreement formu faaliyet öncesinde hazırlanmalı ve her iki kurum tarafından onaylanmış olmalıdır. Formun bir örneği ofisimize teslim edilmelidir.
  • Nüfus Vatandaşlık İl Müdürlüğüne pasaport için başvuru yapılmalıdır. Çıkarılacak olan pasaportun ilk sayfasının fotokopisi Erasmus Ofisine teslim edilmelidir. 25 yaşından küçük Erasmus Öğrencileri pasaport harcından muaftırlar, sadece defter parası ödemekle yükümlüdürler. 25 yaş üstü öğrenciler ise harç parası ödememek için gerekli olan yazıyı birimimizden alabilirler. Mevcut bir pasaportunuz varsa ve süresinin uzatılması gerekiyorsa, Nüfus Vatandaşlık İşleri Müdürlüğüne başvurunuz.
  • Pasaport alındıktan sonra hareketlilik gerçekleştirilecek ülkenin başkonsolosluğundan vize randevusu alınacaktır. Vize başvurusu için istenen tüm belgeleri öğrenci kendisi hazırlayacaktır. Bu konuda Erasmus Ofisi sadece tavsiyelerde bulunabilir. Vize alındıktan sonra, pasaportta vizenin bulunduğu sayfanın fotokopisini ofisimize teslim ediniz. 
  • Tam kapsamlı sağlık sigortası yaptırılması zorunludur. Sigorta, eğitim alınacak ülkede kullanılabilecek ve hareketlilik süresini kapsayacak şekilde uluslararası geçerliliği olan bir sigorta şirketi aracılığı ile yaptırılmalıdır. Bazı sigortalar kalış süresini kapsamakla birlikte taahhütleri birbirini takip eden 90 veya 92 gün olmaktadır. Bu tür sigortalar kabul edilmemektedir. Poliçenin ayakta ve yatarak tedaviyi ve tüm nakilleri kapsaması tavsiye edilmektedir. İstenilen teminat miktarı her ülkede farklı olabileceği için vize işlemleri sırasında ilgili ülkenin şartları mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca poliçenin fotokopisi Erasmus Ofisine teslim edilecektir. SGK'lı olup da Sosyal Güvenlik Sözleşmesi yapılmış ülkelere gidecek öğrencilerin SGK dan ilgili formları almaları yeterli olacaktır.
  • T.C. Akbank Bankası Ostim Sanayi Caddesi Şubesinde avro hesabı açtırıp, hesap cüzdan fotokopisini ofisimize teslim ediniz. Diğer banka ve şubelerde hesap açtırılabilir, fakat hibeler bu şubelere yatırılırken kesinti yapılmaktadır.
  • Birimimiz tarafından hazırlanacak hibe sözleşmesi gitmeden önce mutlaka imzalanıp bir nüshası ofisimize teslim edilmelidir. 
  • Staj hareketliliği gerçekleştirmek için seçilmiş öğrenciler, faaliyetlerine başlamadan önce ve faaliyetlerini tamamladıktan sonra ayrı ayrı olmak üzere, Çevrimiçi Dil Desteği (OLS) sistemi üzerinden öğrenim faaliyetinin gerçekleştirildiği dilden sınav olurlar. Sınavlar öğrencilerin seçilmiş olma durumlarını etkilememektedir. Faaliyet öncesi ve sonrası yapılan sınavlar öğrencinin faaliyetleri süresince dil yeterliliklerinde meydana gelen değişimi gözlemlemek amacıyla yapılmaktadır. Her iki sınav da zorunludur. Sınav sonuçları yalnızca öğrenci ve öğrenciyi gönderen yükseköğretim kurumu tarafından görülebilir.

 

F- HAREKETLİLİĞE HAK KAZANAN ÖĞRENCİLERİN GİTTİKLERİ KURUMDA YAPMALARI GEREKENLER

Erasmus faaliyetinden yararlanan öğrenci, staja başlamadan önce hazırladığı staj anlaşmasında her hangi bir değişiklik yapması durumunda, mutlaka bölüm koordinatörüne danışarak Staj Anlaşması–Learning Agreement for Traineeship  formunun gerekli yerlerini  doldurup, imzalı olarak e-maille erasmus@ostimteknik.edu.tr adresine göndermelidir. 



G- HAREKETLİLİĞİNİ TAMAMLAYAN  ÖĞRENCİLERİN DÖNÜŞTE YAPMALARI GEREKENLER

Aşağıdaki belgeler, döndükten sonra en geç 1 ay içerisinde Erasmus Ofisine teslim edilmelidir. 

  • Konuk olduğunuz kurum tarafından verilen Katılım Belgesi (Certificate of Attendance)’ni ofisimize teslim ediniz. Bu belgenin orijinalinin sizde de bulunmasını istiyorsanız, karşı kurumdan bu belgeyi iki nüsha olarak hazırlamasını isteyiniz. Kurum tarafından verilmezse, sitemizde bulunan Katılım Belgesi (Certificate of Attendance)’ni indirebilirsiniz.
  • Pasaportunuzdaki giriş-çıkış tarihlerinin bulunduğu sayfa/sayfaların veya e-devletten alacağınız yurtdışı giriş-çıkış belgesi katılım sertifikası ile birlikte hibe hesaplamasında kullanılacaktır. Döndükten sonra pasaportunuzun fotokopisi veya e-devletten alacağınız belge ofisimiz tarafından alınır. Şehir dışında olan öğrenciler pasaport fotokopisini veyahut bu belgeyi kargo ile gönderebilirler.  
  • Faaliyet dönemini tamamladığınızda, Erasmus faaliyeti sürecine ilişkin özet bilgileri ve değerlendirmelerinizi içeren Nihai Rapor Formunu doldurmalısınız. Bu form bize iletmiş olduğunuz e-mail adresine gönderilecektir ve online olarak doldurulacaktır. Hibe miktarınızın geri kalan %20’lik kısmını alabilmeniz için bu formun doldurulması gerekmektedir. 
  • Hareketliliğe başlamadan önce olduğu gibi hareketlilik bittikten sonra da Çevrimiçi Dil Desteği (OLS) sistemi üzerinden öğrenim faaliyetinin gerçekleştirildiği dilden sınava girmeniz gerekmektedir. Faaliyet öncesi ve sonrası yapılan sınavlar öğrencinin faaliyetleri süresince dil yeterliliklerinde meydana gelen değişimi gözlemlemek amacıyla yapılmaktadır. Her iki sınav da zorunludur. Sınav sonuçları yalnızca öğrenci ve öğrenciyi gönderen yükseköğretim kurumu tarafından görülebilir.


- OLA Kılavuzu için tıklayınız