ERASMUS+ PERSONEL EĞİTİM ALMA HAREKETLİLİĞİ

Erasmus + personel eğitim alma hareketliliği Türkiye'de ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumunda istihdam edilmiş öğretim elemanları, yönetici kadrosu ve idari personelin en az 2 gün en çok 2 ay süre ile AB üye ülkelerinden birinde eğitim almasına imkân sağlayan faaliyet alanıdır. Bu faaliyet aracılığı ile yükseköğretim kurumu personeli eğitim almak üzere bir yükseköğretim kurumuna ya da bir kurum/kuruluşa gidebilmektedir.


Personel Eğitimi Hareketliliği faaliyet alanı üç hareketlilik türünü içerir:

Yükseköğretim kurumundan bir işletmeye giden personelin ve işletmeden bir yükseköğretim kurumuna giden personelin hareketliliği. Bu hareketlilik türünün amacı faydalanan kişilerin bilgi ve tecrübe aktarımı ile öğrenmelerine ve pratik beceriler edinmelerine imkan vermektir. Temel faaliyetler seminerler, atölye çalışmaları, kurslar ve konferanslar, pratik eğitim süreçleri, kısa görevlendirmeler vs. olabilir.

Bir yükseköğretim kurumundan başka bir yükseköğretim kurumuna giden yönetim kadrosu ve idari personelin hareketliliği. Bu hareketlilik türünün amacı faydalanan kişilerin farklı bir kurumun deneyim/iyi uygulamalarını öğrenmelerine ve mevcut işleri için gerekli becerileri geliştirmelerine imkân vermektir. Temel faaliyetler iş başı eğitim programı, çalışma ziyaretleri, kısa görevlendirmeler vs. olabilir.

Eğitim almak amacıyla başka bir yükseköğretim kurumuna giden öğretim elemanının hareketliliği. Bu faaliyetler kapsamında personelin mevcut işi ile ilgili konularda sahip olduğu becerileri geliştirmek üzere çeşitli eğitimler alınması mümkündür. Türkiye’de ECHE (Erasmus Charter for Higher Education) sahibi bir yükseköğretim kurumunda çalışan akademik/idari personelin bilgi ve tecrübe aktarımı ile öğrenmelerine ve pratik beceriler edinmelerine, farklı bir kurumun deneyim/iyi uygulamalarını öğrenmelerine ve mevcut işleri için gerekli becerileri geliştirmelerine imkan vermek amacıyla yurtdışında ortak olunan ECHE sahibi bir yükseköğretim kurumuna veya yurtdışındaki bir işletmeye eğitim almak üzere gitmesini sağlayan faaliyet alanıdır. Eğitim alma faaliyeti ikili anlaşma yapılmış olan kurumlarda ya da faaliyetten faydalanmak isteyen personelin kendi bağlantılarıyla bulduğu işletmelerde gerçekleştirilebilir. Faaliyet süresi en az 2 gündür. Başvurular, ilanda belirtilen tarihlerde online olarak Erasmus Ofisine yapılacaktır. 


SÜREÇ

Başvuru sonuçlarının ilanından sonra Hareketlilikten yararlanacak personel, aşağıda yer alan belgelerin hazırlanması sürecini sırasıyla takip etmelidir:

1- Mobility Agreement for Training (Eğitim Alma Hareketlilik Anlaşması)

2- Gidilecek kurum tarafından imzalanmış Davet Mektubu

3- Görevlendirme yazısı (Yurt dışı görevlendirme için bölüm/daire başkanlığına dilekçe ile başvurulmalı, yönetim kurulu kararı alınmalı, ilgili karar Rektörlük onayına sunulmalı ve olur alınmalıdır.)

4- Güncel Avro hesabını Erasmus Ofis ile görüşerek ilgili bankadan açtırılması gerekmektedir. 

5- Hibe Sözleşmesi (Erasmus Ofisi tarafından hazırlanacak olan sözleşmenin hareketlilik öncesinde personelimiz tarafından imzalanması zorunludur.) Hibe Sözleşmesinin, faaliyet başlamadan en az 15 gün öncesinde Erasmus Ofisine teslim edilmesi gerekmektedir.



Seyahat Hibe Desteği Hesaplamaları

Öğrencilerin seyahat masraflarına katkı sağlamak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı aracılığı ile hareketliliğin başlangıç noktası ve faaliyetin gerçekleştiği yer arasındaki km değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır. Mesafe bandı hesaplayıcısında çıkan kilometrenin aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz.

Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.

Gerektiğinde, seyahat günleri için en fazla iki gün ve yeşil seyahat kullanılması durumunda en fazla altı gün olmak üzere, faaliyet öncesi ve sonrası seyahat süresi için bireysel destek hibesi verilebilir.



Yukarıda belirtilen belgelerin tamamlanmasının ardından personelimize toplam hibesinin (faaliyet günleri+ seyahat masrafları) %80’i tutarında ödeme yapılmaktadır.

Faaliyet sonrası aşağıdaki belgelerin, Erasmus Ofisine teslim edilmesi gerekmektedir:

1- Final Rapor Formu (Faaliyet sonunda e-posta adresinize iletilecek olan rapor formu online doldurulmalıdır.)

2- Katılım Sertifikası2- Katılım Sertifikası (Gidilen kurum tarafından imzalı ve mühürlü bir şekilde verilecek olan Katılım Sertifikasında faaliyet süresi gün/ay/yıl şeklinde belirtilmiş olmalıdır.)

3- E-devletten alınacak olan Yurda Giriş-Çıkış Belgesi

Yukarıda belirtilen belgelerin eksiksiz olarak Erasmus Ofisi'ne teslim edilmesinin ardından toplam hibenin kalan %20'si ödenmektedir.